Cristian Mungiu cistiga primul Palme d’Or pentru lungmetraj
Alexandra Olivotto, Alexandra Badicioiu, Silvia Craus
Pentru prima data in istoria cinematografiei romanesti, un regizor obtine trofeul principal la Cannes.
Jane Fonda i-a purtat noroc lui Mungiu
„Pentru mine e ca o poveste. Acum un an, nici nu ne gindeam sa lucram la acest proiect. Acum sase luni, nici nu aveam bani pentru acest proiect. Apoi, doream s-ajungem la Cannes, in orice sectiune „. Cu aceste cuvinte
si-a inceput Cristian Mungiu discursul la acceptarea trofeului „Palme d’Or“ pentru cel de-al doilea lungmetraj al sau, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“. „Sper ca acest premiu sa ne ajute sa ajungem la un public cit mai larg. Trofeul este o veste buna pentru filmele fara bugete prea mari si fara staruri“, a adaugat regizorul.
„Va dati seama ce au gindit ceilalti, mogulii, cind a venit un pusti si le-a luat premiul?“, a declarat, la auzul vestii, mama cineastului, Maria Mungiu. Toata familia era strinsa la Iasi, in jurul televizorului. „Nici noi nu ne asteptam, a fost o surpriza totala, si nici Cristi nu se astepta, ne-a zis noua“, a precizat doamna Mungiu. „Filmul a fost gata cu o saptamina inainte sa plece la Cannes, noi, parintii regizorului, nu l-am vazut, si nici nu cred ca cineva din Romania a apucat sa vada vreo secventa. Cristi i-a dedicat premiul fiului lui (n.r. - Vladimir, a carui aniversare de 2 ani a serbat-o la Cannes)“, a adaugat mama regizorului.
„Ne bucuram foarte mult. Confirma efortul si munca pe care am depus-o timp de multi ani alaturi de Cristi, dupa ce am terminat facultatea. Sintem extrem de emotionati. Ne este foarte greu sa realizam ce inseamna de fapt“, a declarat pentru Cotidianul Oleg Mutu, directorul de imagine al peliculei premiate. Lungmetrajul lui Mungiu a obtinut ieri si Premiul educatiei nationale, distinctie acordata anual unei pelicule pentru contributia pedagogica, potrivit AFP.
„4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ se axeaza pe povestea a doua studente de la Iasi, colege de camera. Actiunea se petrece in 1987: Gabitei (Laura Vasiliu) si Otiliei (Anamaria Marinca, cistigatoare a unui premiu BAFTA) li se cer favoruri sexuale de catre medicul Bebe (Vlad Ivanov) in schimbul realizarii unui avort. Potrivit AFP, realizatorul evoca indirect scenele cele mai crude, cum ar fi cele cu relatii sexuale fortate sau cea a avortului, dar alege sa arate un fetus, ceea ce, potrivit „Variety“, e o manevra neinspirata.
„Hollywood Reporter“ considera lungmetrajul „intunecat, fara muzica“, dar, totodata, extrem de incarcat de suspans, cu regizorul „folosindu-si camera adesea statica pentru a echilibra cruzimea banala cu simpla generozitate“.
*
Cariera lui Mungiu, pe scurt
Nascut la Iasi in 1968, Cristian Mungiu a terminat facultatea de limbi straine (engleza) in orasul natal. A lucrat ca profesor, ca jurnalist, si a publicat proza scurta. In 1998, a absolvit UNATC-ul. E autorul citorva scurtmetraje. A cistigat premiul pentru cel mai bun regizor la festivalul DaKino in 2000, cu filmul „Zapping“. Debutul sau in lungmetraj, „Occident“, i-a adus in 2002 o selectie in sectiunea „Quinzaine des Réalisateurs“ a festivalului de la Cannes, dar si Marele premiu al Festivalului International de Film Transilvania.
„4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ este cel de-al doilea lungmetraj realizat de Cristian Mungiu, pentru care a obtinut finantare de la CNC, si in 2005, si in 2006.
Gopo a fost primul
Primul premiu cistigat de un roman la Cannes a fost al lui Ion Popescu Gopo. In 1957, filmul sau „Scurta istorie“ a fost distins cu Palme d'Or pentru scurtmetraj. Opt ani mai tarziu, in 1965, Liviu Ciulei a obtinut premiul pentru regie, cu „Padurea Spanzuratilor“. In 1966, „Rascoala“ lui Mircea Muresan a fost distinsa cu premiul pentru debut. Peste trei ani, in 1969, Mirel Iliesiu a primit trofeul pentru scurtmetraj si mentiunea speciala a Comisiei Tehnice, cu productia „Cintecele renasterii“.
Abia dupa 35 de ani, in 2004, filmele romanesti au mai fost laureate la prestigiosul festival. Corneliu Porumboiu si pelicula sa „Calatorie la oras“ au obtinut premiul al doilea la sectiunea „Cinefondation“, in timp ce Catalin Mitulescu si „Trafic“ au primit Palme d’Or pentru scurtmetraj. In 2005, Cristi Puiu a fost distins cu premiul sectiunii „Un Certain Regard“ pentru „Moartea domnului Lazarescu“, iar in 2006, pentru Dorotheea Petre s-a inventat premiul de interpretare feminina al „Un Certain Regard“, pentru rolul din „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii“, regizat de Catalin Mitulescu. In acelasi an, Corneliu Porumboiu a cistigat Camera d'Or pentru „A fost sau n-a fost?“.
*
Maria Mungiu mama cineastului, in exclusivitate pentru Cotidianul: “Va dati seama ce au gindit ceilalti, mogulii, cind a venit un pusti si le-a luat premiul?”
*
Oleg MuTU co-producator si director de imagine: “Confirma efortul si munca pe care am depus-o timp de multi ani alaturi de Cristi”
Sursa:Cotidianul